ADHD RESSURSSENTER
Vanlige spørsmål
Har du spørsmål om ADHD-utredning, behandling eller veiledning?
På denne siden finner du svar på de vanligste spørsmålene vi får ved ADHD Ressurssenter.
Enten du lurer på hvordan en ADHD-utredning foregår, hvilke behandlingsalternativer som finnes, eller hvordan du kan få hjelp med struktur og mestring i hverdagen, har vi samlet all informasjonen du trenger.
For mer detaljert informasjon eller personlig veiledning, ta gjerne kontakt med oss!
Hva er ADHD?
ADHD, eller Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, er en nevrologisk utviklingsforstyrrelse som påvirker hvordan hjernen styrer oppmerksomhet, impulser og aktivitetsnivå.
Det er en av de mest studerte psykiatriske tilstandene, med en betydelig genetisk komponent.
Kjernen i ADHD er en svekkelse i eksekutive funksjoner – de mentale ferdighetene vi bruker for å planlegge, fokusere oppmerksomhet, huske instruksjoner og håndtere flere oppgaver effektivt. Det er vanlig å ha et svært variabelt funksjonsnivå, avhengig av motivasjon og interesse.
Dette påvirker alt fra skoleprestasjoner og arbeidsevne til sosiale relasjoner og både fysisk og mental helse.
ADHD er ikke en ‘enkel’ atferdsforstyrrelse; det er en kompleks tilstand som krever omfattende forståelse og individualisert behandling.
Hvordan foregår en ADHD-utredning ved ADHD Ressurssenter?
En ADHD-utredning består av:
-
Innhenting av egenrapportering, samt relevante opplysninger fra skole, PPT, fastlege m.m.
-
Innledende samtale med sykepleier og psykiater.
-
Kartlegging av psykiske eller fysiske tilstander som kan påvirke utredning eller behandling.
-
Gjennomgang av spesifikt diagnostisk intervju for ADHD.
-
Samtale med oppgitte komparenter.
-
Tverrfaglig diagnosisk vurdering.
-
Oppsummeringssamtale med sykepleier og psykiater, med tilbakemelding på diagnostisk vurdering og informasjon om alternativer for videre behandling eller oppfølging.
Hvor lang tid tar en ADHD-utredning?
Tidsbruken kan variere utfra kompleksitet og tilgang på informasjon, men så lenge bakgrunnsopplysninger er på plass i forkant vil de fleste vil komme i mål i løpet av 4 samtaler.
Vi legger til rette for at dette kan gjennomføres mandag, tirsdag, onsdag og torsdag samme uke, men vi kan fordele samtalene over flere uker dersom det er vanskelig for deg å sette av så mye tid samme uke.
Hvordan følger dere opp etter utredningen?
Etter gjennomført utredning får du eventuelt en ADHD-diagnose, eller ei forklaring på for hvorfor vi finner at du ikke fyller kriteriene for diagnosen.
Vi utsteder en utredningsrapport som sendes deg på Digipost.
Dersom du har fått ADHD-diagnose, kan du velge om du vil gå videre med behandling i offentlig eller privat regi.
Dersom du ønsker å motta behandlingen i den offentlige spesialisthelsetjenesten, deler du utredningsrapporten med fastlege som kan legge den ved ei henvisning til DPS for videre behandling.
Dersom du ønsker behandling ved ADHD Ressurssenter, gjør vi avtale om det under eller i etterkant av oppsummeringssamtalen. Du kan da gå videre med medikamentell behandling, veiledning eller coaching hos oss, avhengig av hva du måtte føle behov for.
Du kan selvsagt også ta med deg utredningsrapporten til en annen privat aktør, hvis du skulle ønske det.
Kan jeg få hjelp hos ADHD Ressurssenter selv om jeg ikke har ADHD?
I utgangspunktet tilbyr vi bare behandling og veiledning knyttet til ADHD, da dette er vårt spesialområde. Dersom vi finner holdepunkter for andre behandlingstrengende tilstander, vil du få tilbakemelding om dette under oppsummeringssamtalen, og vi kan eventuelt gi generelle anbefalinger til fastlege om videre utredning eller behandlingsalternativer.
Hva koster ei ADHD-utredning ved ADHD Ressurssenter?
Selve ADHD-utredningen koster 18.000 kr.
Dersom du velger å gå videre med behandling hos oss, vil kostnadene avhenge av hvilke tjenester du velger og hvor mange konsultasjoner du har behov for.
For å unngå å bruke vår kapasitet på å innhente betaling for avtalte tjenester i etterkant, har vi valgt å holde fast ved at hele beløpet betales i forkant av første samtale. Vi legger følgelig ikke til rette for utsatt betaling eller avdrag.
Kan både barn og voksne få utredning og behandling ved ADHD Ressurssenter?
Per i dag tilbyr vi utredning og behandling fra 16 år og oppover.
Vi har til hensikt å tilby våre tjenester til barn og ungdom under 16 år senere.
Trenger jeg henvisning for utredning og behandling?
Nei, våre tjenester dekkes ikke av det offentlige, og man trenger følgelig ikke henvisning for å få tilgang til det vi tilbyr.
Det er imidlertid ganske vanlig at vi mottar henvisninger fra fastleger, psykologspesialister eller nevropsykologer. Det setter vi pris på, da vi får et bedre informasjonsgrunnlag tidligere i prosessen.
Kan ADHD-utredning og behandling dekkes av forsikringen min?
Noen forsikringsselskaper kan dekke kostnadene for ADHD-utredning og behandling.
Vi anbefaler at du sjekker med forsikringsselskapet ditt.