ADHD RESSURSSENTER
Informasjon om medisiner ved ADHD
Denne informasjonen er ment som en veiledning for deg som skal starte med sentralstimulerende medisiner for ADHD.
Her finner du svar på vanlige spørsmål om effekt, bivirkninger, oppfølging og praktiske hensyn.
1. Hva gjør sentralstimulerende medisiner?
Sentralstimulerende medisiner virker ved å øke aktiviteten av dopamin og noradrenalin i flere områder av hjernen. Dette kan gi:
​
-
Bedre konsentrasjon og oppmerksomhet
-
Økt evne til å planlegge og gjennomføre oppgaver
-
Mindre impulsivitet og hyperaktivitet
-
Bedre emosjonell regulering
​
Effekten merkes som regel etter 1-2 timer, forutsatt at vi har funnet riktig dose og medikament.
Utfordringen er at vi ikke kan vite på forhånd hvilket som fungerer best for akkurat deg.
____________________________________________________________________​
2. Hvilke alternativer har vi?
Vi har i utgangspunktet 10-12 sentralstimulerende preparater å velge mellom. Om vi forenkler det litt, fordeler disse seg på to virkestoffer:
​
-
Metylfenidat
-
Ritalin, Metylfenidat Teva, Medikinet, Concerta, Equasym, Delmosart.
-
-
Amfetaminpreparater
-
Aduvanz, Elvanse, Volidax, Balidax.
-
Attentin, Dexfarm, Dexatin.
-
Selv om det teoretisk er forskjeller mellom disse virkestoffene, har de i realiteten de samme potensielle virkningene og bivirkningene. Det betyr ikke at man vil oppleve dem som identiske, men at de er omtrent like effektive. Medikamenter med samme virkestoff vil ofte - men ikke alltid - ha noenlunde lik virkning, og noen ganger kan vi oppnå bedre effekt eller unngå en bivirkning ved å bytte mellom medikamenter med samme virkestoff.
​
Noen medikamenter virker i 4-5 timer, mens andre kan virke opptil 12-14 timer. Dette påvirkes i betydelig grad av hvordan kroppen din tar opp virkestoffene og hvor raskt de brytes ned. Doseringen vil derfor kunne variere betydelig mellom individer, og er på ingen måte forhåndsbestemt av kroppsvekten.
​
Du vil til slutt ende opp med det medikamentet og den doseringen som fungerer best for akkurat deg. De aller fleste finner noe som hjelper dem til å fungere bedre i hverdagen. Noen ganger treffer vi på første forsøk, andre ganger må vi prøve fire eller fem preparater før vi kommer i mål.
​
Vi har også noen medikamenter som ikke er sentralstimulerende, som atomoksetin og guanfacin, men de er som regel ikke aktuelle før vi har prøvd et par av de andre. Så vi tillater oss å utelate dem inntil videre.
____________________________________________________________________​
​​
3. Hvordan starter vi opp behandlingen?
Rekkefølgen dikteres til en viss grad av reglene for blåresept, ettersom drøyt halvparten av medikamentene nevnt over bare er tilgjengelig på blåresept etter at vi har prøvd et par av de andre.
​
Dersom du har erfaringer med noen av disse medikamentene fra tidligere, vil vi vektlegge det når vi velger hva vi skal starte med i denne omgang.
​
Vi starter med en lav dose, og trapper forsiktig opp for å redusere risikoen for plagsomme bivirkninger.
____________________________________________________________________​
4. Hvordan finner vi rett medikament og dose?
Hver gang vi starter med et nytt medikament, eller gjør en endring, avtaler vi en kontrolltime etter 3-4 uker for å vurdere hvordan det fungerer for deg. Under disse medisinvurderingene vil vi alltid spørre deg om følgende:
​
-
Hvilke positive virkninger opplever du?
-
Hvilke bivirkninger har du?
-
Hvor lenge opplever du å ha effekt?
​
Vi anbefaler å ikke være så veldig opptatt av hvordan du føler deg i øyeblikket, men heller se tilbake ei uke i slengen og spørre deg selv hvordan du har fungert i hverdagen.
​
-
Har det vært lettere å følge med i samtaler, møter og forelesninger?
-
Har det vært lettere å komme i gang, og gjøre seg ferdig, med daglige gjøremål?
-
Har du opplevd mindre uro, mer overskudd eller bedre følelsesregulering?
​
På bakgrunn av dine erfaringer, justerer vi medikament og dose inntil vi har funnet fram til det som fungerer best for deg.
Noen klarer seg med én dose om morgenen, mens andre må supplere med flere doser i løpet av dagen.
Sentralstimulerende medikamenter virker de dagene du bruker dem, og det er opp til deg om du vil ta medisin hver dag eller ha medisinfrie dager i helger eller ferier.
____________________________________________________________________​
5. Hva er vanlige bivirkninger?
Det er vanlig med bivirkninger når man starter med et nytt medikament, og når man øker dosen, ettersom kroppen skal tilpasse seg ei ytre påvirkning. De fleste bivirkninger er milde og forbigående, men kan inkludere:
​
-
Munntørrhet.
-
Økt hjertefrekvens eller hjertebank.
-
Kvalme, redusert matlyst og vekttap.
-
Hodepine
-
Innsovningsvansker
​
Dersom du opplever bivirkninger som er plagsomme eller vedvarende, vil vi vurdere å justere dosen eller bytte medikament. Dersom du er i tvil om hva du skal gjøre, og det er lenge til neste kontrolltime, kan du ta kontakt.
____________________________________________________________________​
6. Hvem skal ikke bruke sentralstimulerende?
Medisinene kan være uegnet hvis du har:
​
-
Høyt blodtrykk eller hjerteproblemer
-
Visse nevrologiske tilstander
-
Individuell vurdering gjøres ved tidligere rusavhengighet
​
For å avdekke eventuelle underliggende tilstander er det vanlig å innhente helseopplysninger fra fastlege, samt å ta blodprøver, blodtrykk og EKG i forbindelse med medisinoppstart.
​
Ved kompliserende tilstander samarbeider vi med fastlege eller spesialist for å sikre forsvarlig og godt tilpasset behandling.
____________________________________________________________________​
​
7. Kontroll og oppfølging
Når vi har kommet i mål med riktig behandling, skriver vi resept som varer fra tre måneder til et år. Som regel vil fastlege fornye reseptene, men i enkelte tilfeller ivaretar vi det videre forskrivningsansvaret.
​
Ved avslutning skriver vi epikrise til fastlege, med informasjon om diagnose og behandling. For de fleste anbefaler vi årlige kontroller med blodprøver, blodtrykk og EKG.
____________________________________________________________________​
8. Alkohol
Vi vet hva sentralstimulerende gjør med deg, og vi vet hvordan du reagerer på alkohol. Den samlede effekten er uforutsigbar, da en rekke av hjernens funksjoner kan påvirkes.
​
Det anbefales å ikke ta medisin de dagene du planlegger å drikke alkohol, men de fleste vil nok tåle én eller to enheter alkohol rimelig greit.
____________________________________________________________________​
9. Utenlandsreiser
Ved reiser til utlandet anbefaler vi at du har medisinen i håndbaggasjen. Helst i originalforpakningen, så man kan se hvilket medikament det er og hvem det er til. Apoteket kan utstede en Schengen-attest, som kreves for enkelte land.
​
Noen land tillater ikke innførsel av sentralstimulerende medikamenter, så sjekk reglene i god tid før avreise.
____________________________________________________________________​
​
10. Førerkort
For personer med ADHD vil førerkort vanligvis kunne utstedes for alle førerkortklasser.
​Førerkortforskriften angir at helsekravene for personer med ADHD uten atferdsforstyrrelse anses oppfylt etter en klar anbefaling fra behandlende lege eller psykolog, forutsatt at:​
​
-
Det ikke foreligger samtidig sykdom som medfører økt trafikksikkerhetsrisiko.​
-
Personen har god kognitiv funksjonsevne.​
Det er viktig å merke seg at personer med ADHD med samtidig atferdsforstyrrelse kan ha økt sannsynlighet for trafikkulykker, og det stilles strengere krav til vurdering av førerett i slike tilfeller.
____________________________________________________________________​
​
11. Graviditet og amming
Alle sentralstimulerende legemidler gir mulig økt risiko for spontanaborter, prematur fødsel, preeklampsi, og komplikasjoner/abstinenser hos nyfødte.
​
Gravide og ammende kan bruke sentralstimulerende ADHD-medisiner dersom dette er nødvendig for god fungering og psykisk helse. Det anbefales likevel at foreldre er oppmerksomme på om barnet får symptomer/viser tegn til endringer som kan være en bivirkning av legemidlene, blant annet irritabilitet/uro, søvnproblemer, nedsatt appetitt og dårlig vektoppgang.
​
Valg av sentralstimulerende legemiddel til gravide og ammende bør først og fremst gjøres ut fra kvinnens behandlingsbehov.
____________________________________________________________________​